Taiteilijatapaaminen Risto Hämäläisen kanssa

Pääsin tapaamaan keraamikko Risto Hämäläisen, Ruukkujen 1 – 4 tekijän.

Risto yllättää kertovansa opiskelleensa ensin puutarhuriksi, ja sitten vasta keraamikoksi! Toisaalta taas Riston töissä näkyy selvä yhteys luontoon, ja inspiraatioista puhuttaessa hän kertoo eräiden ruukkujen mallina olleen torvisienen. Lukemattomia näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla pitänyt Risto kertoo käyneensä mm. Kiinassa viisi kertaa. Nykyään hän on kuitenkin jäänyt taiteilijaeläkkeelle, eikä tiedossa ole milloin kaksimetrinen, puupolttoinen keramiikkauuni lämmitettäisiin seuraavan kerran. Noin 35 vuotta alalla ollut Risto kertoo, ettei ole tehnyt keramiikkaa kolmeen vuoteen, muttei ole missään nimessä myymässä työkalujaan pois.

Taiteilijaeläke on helpottanut elämää hurjasti, Risto hymyilee. Risto asuu Savitaipaleella ja nykyään mm. hoitaa mehiläistarhaa, ja elämästään kertoessaan alan itsekin miettimään, mihin sijoitun valmistumiseni jälkeen. Puhumme siitä, kuinka suurin osa Suomen taiteilijoista asuu Helsingissä, mutta muuallakin on mahdollista pärjätä. Omakotitalo ja oma rauha kuulostavat kieltämättä ihanteellisilta. 

Kuva: Risto Hämäläinen

Mietin myös, ettei kaksi metristä puu-uunia mihin tahansa laitetakaan. Kuuntelen mielenkiinnolla kuinka uuni toimii keiloineen, ja haluan ehdottomasti päästä joskus polttamaan myös omia teoksiani sellaisessa. Minulla on kuitenkin vielä pari vuotta koulua jäljellä, ja  Risto muistuttaakin, ettei vielä senkään jälkeen ole mikään kiire löytää omaa paikkaansa. Sitä voi miettiä ihan rauhassa vielä useampia vuosia.

 

Luonto näkyy teosten lisäksi myös itse teoskuvissa, ja suosittelen ihan jokaista katsomaan Riston nettisivut läpi. Teokset on kuvattu mitä kauniimmissa paikoissa, ja ruukkuja on kuvattu jopa jäällä ja veden alla! Risto kertoo, että luonto antaa teokselle myös helpommin hahmotettavat mittasuhteet; studiossa kuvatuista töistä kun ei aina selviä, minkä kokoisia ne ovat. Uskomattoman hienoista kuvista inspiroituneena päätän itsekin alkaa kuvaamaan enemmän teoksiani ulkona studion sijaan.

Kuva: Risto Hämäläinen

Kyselin Ristolta vinkkejä opiskelijoille, ja hän kehottaa opiskelijoita opettelemaan tekniikat hyvin sekä tekemään omaa juttuaan rohkeasti. Kannattaa myös varautua siihen, että aluksi rahat voivat olla todella tiukassa. Useita apurahoja saanut Risto kertoo, että apurahoja hakiessa ei kuitenkaan kannata lannistua jos ei vielä ensimmäisillä kerroilla tärppää, vaan hakea sinnikkäästi uusia.

Ruukku 3                      keramiikka                            2012/2019

Edellisessä kirjoituksessani pohdin, kuinka Ruukut 1 – 4 on toteutettu. Risto kertoo levytekniikasta, sekä kuinka on leventänyt ruukkuja yläosista. Aluksi ruukut 2 – 4 olivat sisältä kokonaan punaiset, mutta taiteilija lasitti ne uudelleen ollessaan tyytymätön väriin. Risto myös näyttää kuinka on yhdistänyt erilaisia savilaatuja ruukuissaan, ja kerron kuinka vanhemmat opiskelijat ovat pelotelleet teosten räjähtävän jos käyttää useampaa savea samaan työhön. Tähän Risto vastaa hymyillen, että kaikki on tietysti mahdollista, mutta hänen teoksensa ovat suurimmaksi osaksi säilyneet ehjinä. Kuitenkin pitää ottaa huomioon, että eri savet kutistuvat eri suhteissa.

Riston teoksia on ollut Kaakon taidelainaamossa jo lähes 10 vuotta, ja niitä on myyty useita kappaleita. Risto kuitenkin myöntää, ettei raha ole ainoa syy lainaamon jäsenenä olemiseen; hänestä on hienoa, että hänellä on teoksia esillä julkisesti.

 

Hanna